Aşılama Tedavisi Nedir, Fiyatları Nelerdir?
- Home
- Tedavilerimiz
- Aşılama Tedavisi Nedir, Fiyatları Nelerdir?
- Yumurta Donasyonu
- Sperm Donasyonu
- Embriyo Donasyonu
- Mikro TESE (TESA -TESE)
- Tüp bebek
- PGT – Preimplantasyon Genetik Tanı
- Azospermi
- Mikroenjeksiyon
- Aşılama Tedavisi
- IMSI
- Serum Tedavisi
- Tandem Tedavisi
- Microsort Yöntemi
- Sperm Chip (Fertile Plus)
- Ovulasyon İndüksiyonu
- Vajina Estetiği (Labioplasti)
- Kızlık Zarı Dikimi
- “Dondurma” İşlemleri
Aşılama
Aşılama tedavisi, baba adayından sperm hücrelerinin alınarak anne adayının rahmine bırakılması sürecidir. Uzun bir süre boyunca hamilelik oluşmayan anne adaylarında aşılama yöntemiyle bu süreç başarıyla sonuçlandırılabilir. İşlem sırasında erkekten sperm hücreleri alınır. Daha sonra gelişmiş enjektörler kullanılarak anne adayının rahmine yerleştirilir. Pratik ve etkili bir tedavi şeklidir.
Korunmasız cinsel ilişkiye ortalama 10-12 aydır girmesine rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerde kullanabilecek tedavi şekilleri arasındadır. Tüp bebek tedavisinde, sperm sayısının düşük olması durumunda ve yumurta sorunlarında aşılama tedavisi uygulanabilir. Aşılama fiyatları tamamen tedavinin şekline göre değişmektedir. Aşılama yöntemiyle çiftlerin çocuk sahibi olabilme olasılığı %20-25 oranında daha fazla olabilir.
Aşılama nedir?
Aşılama, anne adayında ilaç ve iğneler yardımıyla yumurta gelişimi uyarımı sonrasında ortaya çıkan folikülün yeterli boya geldiğinde çatlatma iğnesiyle olgunlaştırıldıktan sonra çatlama zamanında laboratuvarda yıkanan spermin en verimli şekliyle anne rahmine aktarılmasıdır. Üreme tedavileri arasında olan yumurtlamada anne adayının vücudunda başarılı bir döllenme olması için en uygun şartlar yaratılır.
Aşılamada temel olarak laboratuvar ortamında hazır hale getirilen spermin tam yumurtlama zamanında anne adayının rahmine aktarılmasıdır. Bu tedavide döllenme anne adayının vücudunda yer alan tüplerde gerçekleşmektedir.
Aşılama doğal bir tedavi şeklidir. Laboratuvarda 1-2 saatte hazırlanan sperm ince bir kateter ile anne adayı acı duymadan rahme bırakılır. Döllenme sonrası embriyo rahme doğru yol alırken rahim duvarına tutunursa gebelik ortaya çıkar.
Aşılama nasıl yapılır?
Çiftlerin aşılama tedavisi öncesinde mevcut tüm yöntemleri denedikten sonra başarısız olması gerekir. Korunmasız olarak 1 yıl kadar cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik oluşmazsa çiftler aşılama tedavisine başvurabilir.
Aşılama için öncelikle çiftlere bazı testler yapılır. Testler sonucunda tedaviye engel bir durum yoksa aşılama süreci başlar. Aşılama hızlı ve basit bir operasyondur. İşlem sırasında öncelikle baba adayından kaliteli bir sperm elde edilir.
Babadan elde edilen sperm laboratuvarda yıkanarak gebelik için en verimli hale getirilir. Bu süreçte anne adayının rahmi gebelik için çeşitli tedavilerle uyarılarak hazır hale getirilir. Daha sonra en uygun olduğu sürede işlenen sperm gelişmiş enjektörler yardımıyla anne adayının rahmine aktarılır.
Sperm doğru zamanda anne adayının rahmine aktarıldıktan sonra döllenmenin ortaya çıkması beklenir. Aşılama işlemi 10-15 dakikada tamamlanır. Anne adayı bu süreçte ağrı ve acı duymaz. İşlem bittiği anda günlük hayatına geri dönebilir.
Aşılama işlemi sırasında anne adayı muayene pozisyonunda olur. Vajinal bölgeye enjektörün girebilmesini sağlayacak ekipmanlar uygun yerlere yerleştirilir. Birkaç saniyede spermler enjektörlerle rahme yerleştirildikten sonra işlem tamamlanır.
Aşılama öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Aşılama öncesinde çiftlerin başarının ortaya çıkması için dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Aşılama öncesi dikkat edilecekler şöyledir;
- Baba adayı aşılama öncesi 2 gün boyunca alkol, sigara ve sperm sayısını olumsuz etkileyecek ilaçlar kullanmamalıdır.
- Sperm miktarı ve kalitesini olumsuz etkileyecek tüm etkinliklerden kaçılması gerekir.
- Bazı enfeksiyon türleri aşılama tedavisinin başarılı olmasına yol açabilir. Bu yüzden baba adayı enfeksiyonlara karşı tedbirli olmalıdır.
- Anne adayı aşılama işlemi öncesinde 2 gün boyunca genital bölgesinde krem, losyon gibi ürünler uygulamamalıdır. Bu ürünler rahim bölgesinde mikrobik ve enfeksiyonel sorunlar yaratabilir.
- Aşılama öncesinde doktorun belirttiği noktalara uyulması gerekir.
- Aşılama öncesi yumurtaları uyaracak iğneler doktor kontrolünde eksiksiz uygulanmalıdır.
- Baba adayı aşılama için gerekli olan spermi mastürbasyon yöntemiyle vermelidir.
- Aşılama öncesinde sperm kalitesi için 3-5 gün cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
Aşılama sonrası çiftler günlük hayatına hemen dönebilir. Aşılama sonrası anne adayı beslenme düzenine özen göstermelidir. Ayrıca doktorun belirttiği ilaçlar kullanılmamalıdır. Aşılama sonrası başarı için doktorun önerilerine dikkat edilmesi elzemdir.
Aşılama tedavisi fiyatları nelerdir?
Aşılama tedavisi fiyatları süreç boyunca uygulanacak tanı ve tedavi yöntemlerine göre değişmektedir. Her çift için aşılama tedavisi özel olarak planlanır. Aşılama sürecinde rahmin hazırlanması ve spermin kaliteli elde edilmesi için farklı ek uygulamalar yapılabilir. Bu yüzden fiyatlar da tedaviye özel olacaktır.
Aşılamanın yapıldığı sağlık kuruluşu ve doktorun tecrübesi de aşılama fiyatları üzerinde etkilidir. Muayene sonrasında aşılama tedavisi konusunda fiyat bilgisi alınabilir.
Aşılama için gerekli tetkikler nelerdir?
Aşılama tedavisinde başarıyı sağlayabilmek için bazı testler uygulanmaktadır. Testlerle anne adayının tüplerinde tıkanıklık durumu ile baba adayının sperm hareketliliği ve kalitesine bakılır.
Baba adayında uygulanacak testler şöyledir;
- Semen analizi: Erkeğin sperm sayısı, kalitesi ve hareketliliği detaylı olarak incelenebilir.
- Yıkama sonrası sperm değerleri: Erkekten alınan sperm hücrelerinin laboratuvarda yıkanmasından sonra spermin kalitesine yönelik ölçümlerdir.
- Mar Testi: Erkekte spermlere karşı ortaya çıkan otoantikor varlığının olup olmadığına bakılır.
- Hormon profili: Erkekte hormon salınımı ve hormonların durumuna bakılır. Hormon profili detaylı olarak incelenir.
- Morfolojik değerlendirme: Sperm hücrelerinin kafa ve kuyruk şeklinde olup olmadığına bakılır. Sperm şekilleri değerlendirilir.
- Fiziki muayene: Erkek adayında aşılama tedavisine uygunluk açısından fiziki lokal muayene yapılır.
Anne adaylarında yapılan testler şu şekildedir,
- HSG: Rahim filmi olarak adlandırılan HSH ile rahim içi aşılamaya uygunluk açısından detaylı olarak incelenir.
- Fiziki muayene: Anne adayının aşılama ve gebelik için uygunluğuna sistemik lokal muayene ile bakılır.
- Prolaktin: Anne sütü hormonu olan prolaktinin detaylı incelenmesine yönelik testtir. Üreme sağlığı açısından kadınlarda önemli bir hormondur.
- TSH: Hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Aşılama tedavisi için TSH seviyesi de izlenir.
- Progesteron: Kadını gebelik dönemine hazırlanan hormondur. Aşılama tedavisinde anne adaylarına adetin 21. günü progesteron hormonu takviyesi yapılır.
Tüp bebek ile aşılama arasındaki fark nedir?
Tüp bebek tedavisi ile aşılama tedavisi arasındaki en temel fark aşılama sürecinde döllenme işleminin dahili bir şekilde ortaya çıkmasıdır. Sperm direkt olarak anne adayının rahim içine enjekte edilmektedir. Döllenme başarılı olduğunda aşılamada embriyo direkt rahim içinde olur.
Tüp bebek tedavisinde döllenme işlemi bir laboratuvarda olur. Yani döllenme işlemi rahim dışında oluşur. Sperm ve yumurta laboratuvarda başarılı bir döllenme için bir araya getirilir. Döllenme başarılı olduğunda döllenen yumurtalardan bir ya da daha fazla yumurta anne adayının rahmine yerleştirilir.
Tüp bebek ve aşılama arasındaki farklardan biri de başarı oranıdır. Tüp bebek yöntemi aşılamaya göre başarı oranı daha yüksek olan bir işlemdir. Aşılama işlemi de tüp bebek yöntemine göre çok daha uygun maliyetli bir gebelik tedavisidir. Genellikle çiftlerin tüp bebek tedavisi öncesi aşılamayı denemeleri önerilmektedir.
Detaylı bilgi almak için iletişime geçin.
Bize yazmaktan çekinmeyin.
Telefon
+90 (533) 871 94 44
info@ivoxtupbebekmerkezi.com
Adres
Kazım Nami Duru Sk No 6, Kıbrıs / Lefkoşa 99010