Rahim İçi Polip Nedir, Nasıl Alınır?
Rahim İçi Polip Nedir, Nasıl Alınır?
Rahim içi polipleri, uterusunuzun iç astarında (endometriyum) meydana gelen büyümelerdir. Endometriyuma ince bir sap veya geniş bir tabanla bağlanırlar daha sonra da rahminize doğru uzanırlar. Rahim polipleri genellikle kanserli değildir ancak tedavi edilmezlerse ağrılı adet dönemleri (menstrüasyon) veya doğurganlık ile ilgili sorunlara neden olabilirler.
Rahim içi polipleri, endometriyal dokunun aşırı büyümesi durumunda oluşur. Polip yuvarlak veya oval olabilir. Boyutları birkaç milimetreden (susam tohumunun büyüklüğü) birkaç santimetreye (golf topunun büyüklüğü) kadar uzanabilir. Boyutları çok daha büyük olabilir. Rahim içinde bir veya birkaç polip mevcut olabilir.
Rahim içi polip belirtileri nelerdir?
Rahim içi poliplerinin en sık görülen semptomu anormal kanamadır. Anormal kanama, menopoz sonrası vajinal kanamayı ve düzensiz adet dönemlerini içerir. Çoğu dönem dört ila yedi gün sürer. Normal adet döngüleri genellikle her 28 günde bir gerçekleşir, ancak 21 gün ila 35 gün arasında değişebilir. Rahim polipleri olan birçok insanın düzensiz dönemleri vardır.
Rahim içi polipl belirtileri şunlardır:
- Düzensiz adet dönemleri (öngörülemeyen zamanlama ve akış).
- Adet dönemlerinde alışılmadık derecede ağır akış (ağır adet kanaması).
- Dönemler arasında kanama veya lekelenme (adet arası kanama).
- Kısırlık (hamile kalamama veya hamileliği vadeye kadar taşıyamama).
- Menopozdan sonra vajinal lekelenme veya kanama (kırmızı, pembe veya kahverengi kan).
- İlişkiden sonra kanama.
Okuyalım: Aşırı Adet Kanaması Nedenleri
Rahim içi polip neden olur?
Rahim içi polip nedenleri kesin olarak bilinmez. Ancak hormon seviyeleri bir faktör olabilir. Östrojen, adet döngünüz sırasında endometriyumun her ay kalınlaşmasına neden olmada rol oynar. Bu kalınlaşma muhtemelen uterus polip büyümesine katkıda bulunur. Vücudunuzun yüksek miktarda östrojene maruz kalması rahim içi polipleri için önemli bir risk faktörüdür.
Rahim içi polip teşhisi nasıl yapılır?
Doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve belirtileriniz hakkında sorular soracaktır. Postmenopozalseniz, doktorunuz herhangi bir kanama veya lekelenme fark edip etmediğinizi sorabilir. Muhtemelen hangi ilaçları aldığınızı soracaklardır. Hala adet dönemleriniz oluyorsa adet dönemlerinizin ne kadar sürdüğü ve ne sıklıkta yaşandığı da dahil olmak üzere adet döngünüzün özelliklerini sorabilirler.
Doktorunuz ayrıca pelvik muayene ve Pap smear dahil olmak üzere jinekolojik bir muayene yapacaktır. Büyümelerin polip olduğunu doğrulamak için ek testler veya prosedürler isteyebilirler.
Rahim içi polip teşhisi için şu teknikler kullanılabilir;
- Transvajinal ultrason: Doktorunuz vajinanıza ultrason dönüştürücü adı verilen ince bir el cihazı yerleştirir. Cihaz, mevcut olabilecek düzensizlikler de dahil olmak üzere uterusunuzun içinin görüntüsünü sağlayan ses dalgaları yayar.
- Sonohisterografi: İlk transvajinal ultrasonunuzdan sonra, doktorunuz kateter adı verilen ince bir tüp aracılığıyla uterusunuza steril bir sıvı gönderebilir. Sıvı, uterusunuzun genişlemesine neden olur ve ultrason prosedürü sırasında uterus boşluğunuzdaki herhangi bir büyümenin daha net bir görüntüsünü sağlar.
- Histeroskopi: Doktorunuz vajinanızdan ve serviksinizden uterusunuza ışıklı bir teleskopla (histeroskop) uzun, ince bir tüp yerleştirir. Histeroskop, doktorunuzun uterusunuzun içini incelemesine izin verir. Histeroskopi bazen uterus poliplerini çıkarmak için ameliyatla birlikte kullanılır.
- Endometriyal biyopsi: Doktorunuz uterusunuzun iç duvarlarından doku toplamak için yumuşak plastik bir alet kullanır. Numune, anormal hücreleri tespit etmek için bir laboratuvarda test edilir.
- Kürtaj: Doktorunuz uterusunuzun iç duvarlarından doku toplamak için küret adı verilen uzun bir metal alet kullanır. Küretin ucunda doku veya polipleri kazımak için kullanılan küçük bir halka vardır.
Rahim içi polip tedavisi nasıl olur?
Tedavi, semptomlarınıza ve rahim kanseri riskinizi artıran diğer faktörlere bağlı olacaktır. Hala üreme yeteneğiniz varsa ve polip semptomlara neden olmuyorsa, doktorunuz tedavi etmek yerine onu izleyebilir. Polip kendi kendine kaybolabilir. Menopozdan geçtiyseniz ve polipler semptomlara neden oluyorsa, tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Tedavi yöntemleri şunları içerir:
- İlaç: Progestinler veya gonadotropin salgılayan hormon agonistleri gibi hormonlarınızı dengede tutan ilaçlar semptomları hafifletmek için kullanılabilir. Semptomlar genellikle ilacı almayı bıraktıktan sonra geri döner.
- Rahim polipektomisi: Doktorunuz muhtemelen histeroskopi sırasında polipinizi çıkarabilecektir. Bir histeroskop, sağlayıcınızın polipleri kesmek ve çıkarmak için kullanılabilecek aletler eklemesine olanak tanır. Histeroskopinin avantajı, kesin olmasıdır. Doktorunuz polipinizi görselleştirebilir ve aynı anda kaldırabilir. Daha sonra dokuyu kanser belirtilerini kontrol etmek için test için bir laboratuvara gönderebilirler.
Bir polip kanserliyse ek ameliyata ihtiyacınız olabilir. Bir histerektomi, rahminizi çıkarmayı içeren bir ameliyat, poliplerin kanser hücreleri içerdiği durumlarda gerekli olabilir.
Rahim içi polip kimlerde görülebilir?
Yaş, poliplerin önemli bir belirleyicisidir. 40'lı ve 50'li yaşlarınızda menopoza yaklaştığınız zamanlarda uterus polipleri geliştirme olasılığınız yüksektir. Rahim içi polipleri menopozdan sonra ortaya çıkabilir. Ayrıca nadiren 20 yaşın altındaki insanları etkiler.
Uterus polipleri görülme olasılığı şu durumlarda daha fazladır:
- Aşırı kilolu (Vücut Kitle Endeksi 25 < 30) veya obez (Vücut Kitle Endeksi > 30) olan kişilerde
- Yüksek tansiyona (hipertansiyon) hastalarında
- Meme kanserini tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan tamoksifeni kullananlarda
- Yüksek dozda östrojen içeren hormon replasman tedavisi alanlarda olasılık daha yüksek olur.